Posted on Leave a comment

Sika-vaahtoja sekä historiantuntia

Uretaani- eli urkka-asiaa atomin tarkkuudella!

Itsellä ainakin monesti rautiksen urkkaosastolla on menny pää ihan pyörälle eri vaahdoista ja niiden ominaisuuksista. On talvi- ja kesävaahtoa, pistooli- ja pillivaahtoa, enemmän ja vähemmän paisuvaa ja joustavaa, ääntäeristävää vaahtoa, palovaahtoa, ilmaa sulkevaa vaahtoa ja sitten on vielä ihan oma lukunsa kiviliimavaahdot mutta katellaan nyt tällä erää näitä ”normaalimpia” raksavaahtoja Sikan kanssa.

Vieläkin muistan alkuajoista, jostain vuosituhannen vaihteesta, kun taisi olla jotain ihan perusvaahtoa työmaalla ja tuli vedettyä ovenkarmien raot kerralla täyteen ja jokainen varmaan arvaa mitä siinä sit kävi 😂

Latasin tämmöiset kysymykset ensi hätään Sikan suuntaan mitkä on itseä ja ehkä mietityttänyt muitakin, ja sain paluupostina nopeasti hyvinkin kattavat vastaukset!

K: Isosyanaatti, kloorattu parafiini, halogeenit, pehmytinaineet, mitä nämä aiheuttavat ja miksi isosyanaatti -yms vapaus ovat merkittäviä asioita?

V: Yleisesti kemikaalimääräykset tiukkenevat koko ajan. Osittain tämä johtuu työturvallisuuden korostamisesta, mutta myös ympäristönsuojelullisten seikkojen kunnioittamisesta. Eli vaikka lopputuotteiden käyttö olisikin turvallista, niin raaka-aineena käytettyä vaarallista kemikaalia valmistetaan ja kuljetetaan raaka-aineeksi.

Isosyanaattia ei kovettuneessa tuotteessa enää ole, mutta asennusvaiheessa se osallistuu reaktioihin. Väärin käytettynä (normaalista huonelämpötilasta olennaisesti poikkeavassa lämpötilassa ja paine-olosuhteessa) isosyanaatti voisi olla työturvallisuusriski, minkä vuoksi tietyn isosyanaattimäärän ylittävät tuotteet vaativat päivittäin/usein käyttävien ihmisten (siis ammattilaisten) kouluttamista aiheeseen tulevina vuosina. Merkinnät ja määräykset ovat muuttumassa. Tähän voidaan osittain vastata myös tuotekehityksen innovaatioilla (Sikaflex PURFORM).

Klooratun parafiinin molekyyliketjun pituudesta riippuen voi se olla vesieliöille myrkyllistä. Siksi nämä kemikaalit ovat myös REACH näkökulmasta erittäin korkean huolen ehdokaslistalla.

Halogeenit ovat epämetalleista herkimmin reagoivia. Alkuaineena ne ovat myrkyllisiä. (Tosin ioneina kuten jodi – ihmiselle jopa välttämättömiä.)

Pehmytinaineisiin liitetään terveysriskejä, mutta niiden vaeltaminen saattaa esimerkiksi aiheuttaa myös visuaalisen haitan, kuten sauman viereisen luonnonkiven värjäytymistä (kivipinta saa kostean kaltaisen ulkonäön).

K: Onko jotain kikkaa millä pistoolista irroitetun pullon saisi uudelleen käyttöön. Tähän asti jos on joutunut pullon irroittaa pistoolista, on se nopeasti kuivunut käyttökelvottomaksi.

V: Kun uusi pullo otetaan käyttöön, niin sitä ravistetaan ja pistoolilla käyttö tapahtuu niin, että pullo on ylösalaisin ja pistooli on siis alapuolella. Jos työ halutaan keskeyttää, niin on varminta jättää pistooli kiinni, sulkea säätöruuvi ja puhdistaa pistoolin suutin. Näin vaahto voi (pystyasennossa) säilyä lähes kuukauden. Uudelleen aloitus on epävarmempaa, jos pistooli irrotetaan. Tällöin voi pullo mahdollisesti säilyä käyttökelpoisena jonkin aikaa seuraavalla tavalla: Kun pistooli on vielä kiinni, niin asetetaan pullo pohja alaspäin (pistooli ylöspäin) pöydälle. Puhdista pelkkä pistoolin suutin kuitenkin heti. Annetaan ravistamisen vaikutuksen häipyä odottamalla jonkin aikaa, jolloin ponnekaasu kertyy pullon yläosaan. Tässä asennossa pistooli on mahdollista puhaltaa melko tyhjäksi vaikkapa pahvilaatikkoon – eli niin että vain ponnekaasua tulee venttiilin ja pistoolin läpi. Irrotetaan pistooli ja puhdistetaan se normaalisti. Myös pullon venttiili ympäristöineen puhdistetaan Sika Boom Cleanerilla. Pullo säilytetään pystyasennossa (venttiili ylöspäin). On kuitenkin muistettava, että vaahdolla on myös parasta ennen päiväys.  

Yleinen käytäntö työmailla:

  • Pistooli jätetään pulloon, jos työtä vielä jatketaan
  • Jos ei, se irrotetaan pullosta ja puhdistetaan heti käytön jälkeen eli kiinnitetään Sika Boom Cleaner-pullo pistooliin, ravistetaan huolellisesti, suunnataan pyssy pois ihmisistä ja painetaan liipaisinta varoen niin pitkään, kunnes pistoolista ulos valuvassa puhdistusaineessa ei ole enää vaahtoa.

K: Miten käytetyt uretaanipullot kierrätetään oikeaoppisesti?

V: Jos uretaanipullo on tyhjennetty täysin (myös ponnekaasusta), niin voidaan tyhjä uretaanipullo viedä metallinkierrätysastiaan (jättäen venttiilin muoviosineen pulloon kiinni). Jos pulloon on jäänyt jotain, niin on se kuluttajan toimitettava vaarallisten jätteiden keräyspisteeseen ja yrityksen vastaavasti erikoisjätelaitokseen vaarallisena jätteenä. Kovettunut polyuretaanivaahto voidaan hävittää sekajätteenä. Myös kovettunutta polyuretaania täynnä oleva pilli menee sekajätteeseen. Puhtaat irtonaiset muoviosat toki muovin kierrätykseen.

K: Mikä -558 vaahdosta tekee nimenomaan isojen ikkunoiden asentamiseen paremman tuotteen, onko se tuo vähäinen jälkiturpoaminen?

V: Sika Boom-558 Flex soveltuu isojen ikkunoiden asentamiseen useasta syystä. Sen pieni jälkiturpoaminen ei väännä tai jätä rakenteita jännitykseen. Lisäksi se on kovetuttuaan joustava, eli se sallii lämpöliikkeet, värähtelyt ja ikkunan aseman pienen säätämisenkin. Kaikista vaahdoista sillä on tutkitusti paras ääneneristys. Lisäksi tutkittu tieto tuotteen lämmöneristyskyvystä ja vesihöyrynläpäisystä mahdollistavat suunnittelijoille tarkankin rakenteen kosteusteknisen suunnittelun. Sika Boom-558 Flex on siis tutkituin ja soveliain vaahtomme kaikkiin ikkuna-asennuksiin ja erityisesti suurille ikkunoille.

Tässä on pari uutuus- tai muuten vaan mielenkiintoista vaahtoa Sikalta, mitkä ainakin ite otan / jatkan käyttöä varmasti jatkossakin, varsinkin kun nyt on aiheesta taas ”vähän” viisastuttu 🤓

Ovi ja ikkuna-asenteluihin: Joustava. Ei juurikaan jälkiturpoa. Paras äänieristys. Ilmansulkuun eli ulkovaippan tiivistyksiin tosi passeli! Sika Boom®-558 Flex.
https://fin.sika.com/fi/rakentaminen/saumaus-ja-tiivistys/rakennusvaahdot/sika-boom-558-flex.html

Kaikenlaiseen fiksailuun ja levyjen kiinnittämiseen yms: Sika Boom®-562 Foam Fix Plus.
https://fin.sika.com/fi/rakentaminen/saumaus-ja-tiivistys/rakennusvaahdot/sika-boom-562-foamfixplus.html

Yleiskäyttöön: Sika Boom®-461 Top (tää on just se isosyanaatti- yms-vapaa tavara).
https://fin.sika.com/fi/rakentaminen/saumaus-ja-tiivistys/rakennusvaahdot/sika-boom-461-top.html

Yleiskäyttöön: Nopea kuivumaan, hyvä äänieristävyys. Tän valkkasin just edelliseen kohteeseen nopean kuivumisen vuoksi kun ”vähän” jäi viime tinkaan yks tiivistely, Sika Boom®-550 Fix & Fill.
https://fin.sika.com/fi/rakentaminen/saumaus-ja-tiivistys/rakennusvaahdot/sika-boom-550-fixfill.html

Vaahtopistoolina mulla on ollut Sika Boom® -110 Dispenser, täytyypä muuten vielä selvitellä miten noi muut kaksi eroaa ominaisuuksiltaan!

Ja tässä lisää hyödyllisiä linkkejä:

https://fin.sika.com/fi/rakentaminen/saumaus-ja-tiivistys/rakennusvaahdot.html?mc_phishing_protection_id=28398-c4id709tdql5kkiehjd0

https://fin.sika.com/fi/inspiraatiot.list.html/inspiraatiot/pu-vaahtojen-etuja-rakentamisessa.html?mc_phishing_protection_id=28398-c4id709tdql5kkiehjd0

https://fin.sika.com/fi/inspiraatiot/rakennusvaahtojen-ennakkovalmistelut-asentaminen-ominaisuudet.html?mc_phishing_protection_id=28398-c4id709tdql5kkiehjd0

Muistakaa aina hanskat ja suojalasit ennen kuin vilkasettekaan urkkapyssyn suuntaan, ei oo pitkähihaisesta paidastakaan haittaa. Ei oo yks tai kakskaan kertaa kun on pistooli jääny varmistamatta eli liipasin kiristämättä, johonkin laatikkoon / kassiin  ja vahinkolaukauksia sattunut. Sama juttu pulloa vaihtaessa helposti pärskähtelee, jos ei varovasti pulloa irrota.

Uretaani, varsinkin semmonen paljon turpoava malli sopii hienosti muuten myös joululahjojen paketoimiseen, 😁 Tässä ohje:
1. Varaa riittävästi uretaania
2. Pursota laatikon pohjalle sopiva kerros uretaania ja anna hieman kovettua
3. Aseta itse lahja urkkapedille. Lahja kannattaa suojata esim. elmukelmulla tms
4. Pursota laatikko täyteen urakkaa ja hävitä tyhjät pullot myös laatikkoon uretaanin sekaan
5. Kansi kiinni, lahjapaperit + narut ympärille ja avot. Lisäksi voit teipata lusikan paketin ulkopuolelle lahjan avaamista helpottamaan.

Ja sitten se luvattu historiantunti:

Mitä tulee ekana mieleen kun pitäis jotain liimata tai tiivistää? No SIKA tietenkin, ainaki meille 😄

Sikasta vai onks se Siasta 🤔 on tullut ihan jo semmonen käsite, että Sikaa vaan sinne ja Sikaa tonne vaikka Sveitsiläinen Sika AG on paljon muutakin kuin vaan Sikaflex 11 FC+ ja Sikabond T-2-voimaliimaa. Itseasiassa aika paljonkin muuta nyt kun ollaan tässä kevään aikana firmaan tarkemmin perehdytty. Tätä tietoutta ruvetaan nyt jakelemaan myös koko tälle mahtavalle Urakoitsijat-jengille!

Sika lähti käyntiin ”muutama” vuosi sitten, tarkemmin ottaen 1910 Gotthardin tunneliprojektista. Tunneli kaipasi vähän tiivistystä ja siihen tämä innovatiivinen, alunperin Itävaltalainen, Kasper Winkler kehitteli Sveitsissä Sika-1 lisäaineen laasteille, joka lisäsi mm. laastien vesitiiviyttä. Siitä se business sitten lähti ja 1930-luvulla oli Sikalla tytäryhtiöitä jo eri puolilla maailmaa. Sitten samaisen 30-luvun lopulla iski toinen maailmansota, 70-luvulla lama mutta näistä huolimatta 80-luvulla Sika onnistui laajentamaan toimintaansa autopuolelle uudella Sikaflex liima- ja saumamassalla. 

80-luvulla kehitettiin myös rakennuskorjaamiseen lisää tuotteita, jotka myös edesauttoivat Sikaa pysymään 80-90-luvun talousmyllerryksissä pystyssä. 

Myllerryksistä huolimatta 90-luvulla Sika perusti hirmuisen määrän uusia tytäryhtiöitä eri maihin ja liikevaihto sekä työntekijämäärät nousivat samaa tahtia 💪🏽

Mutta se siitä historiantunnista 😄 Sikan katalogista siis löytyy vaikka ja mitä liimojen ja saumamassojen lisäksi, on mm. ankkurimassoja (mitkä mua ainakin pelotti alkuun monta vuotta), juotosvalumassoja, injektointimassoja, pu-vaahtoja monenlaisiin kohteisiin  ja jopa graffitien suoja-aineita yms yms, check täältä tarkemmin www.sika.fi ja tekninen tuki löytyy täältä jos on jotain kinkkisempää kysyttävää https://fin.sika.com/fi/meista/yhteystiedot.html#a-180692642

Muita Sikan brändejä ovat myös Casco ja Schönox, tsekkaillaan näitäkin tässä aikojen kuluessa tarkemmin mutta ensi hätään näistä linkeistä lisätietoja:
https://www.casco.eu/fi/
https://www.schonox.com/fi/

Kaupallinen yhteistyö Oy Sika Finland Ab.

Kiitos seurasta ja palataan taas seuraavassa Urakoitsijat-blogissa!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.