Posted on Leave a comment

Liimailuhommia Sika-liimoilla

Kun yksi kappale pitää kiinnittää toiseen, käytetään yleensä ruuvia, naulaa tai sitten liimaa. Mutta mitä liimaa ja miksi? Nyt tsekkaillaan Sikan avulla, että miten ja millä tuubeilla saadaan jatkossakin luotettavat liimasaumat aikaiseksi. Sitä ei kuitenkaan pidä unohtaa, että materiaalien pintojen tulee olla puhtaita, kuivia, rasvattomia, öljyttömiä, pölyttömiä ja lujia eli kaikki irtokäikäleet kannattaa skrabailla pois ennen liimailua. Siitä ei meinaan ole mitään apua, jos maali tarttuu pintaan mutta maali ei ole mitenkään itse alustassa kiinni.

Liiman valintaan vaikuttaa oleellisesti itse alustan sekä kiinnitettävän kappaleen ominaisuudet sekä lopullisen lujuuden vaatimukset. Toki esim. Sikaflex 11 fc+ käy liimailun lisäksi myös tiivistyksiin ja esim. rappausten halkeamien korjailuun. Ko liimaa kun saa eri sävyissä ja jos oikein hyvä tuuri käy niin sävy menee läpi kuin väärä raha. Tässä alla sävynä beige. Vaaleita, näkyviin jääviä liimoja leviteltäessä, varmista hanskojen puhtaus.

Monet liimat ovat myös päällemaalattavia kuten tässä taas tämä sama Sikaflex 11 fc+, beigen sävyssä niin ei kuulla maalin läpi.

Rakennusliima on huomaamaton ja nopea tapa kiinnittää esim. jalkalistat seiniin. Liimalla pystyy myös tasaamaan alustan epätasaisuuksia. Jalkalistat oon yleensä kiinnitelly SikaBond T2-voimaliimalla mutta nykyään löytyy vieläkin järeämmällä alkutartunnalla varustettu Sikaflex -118 Extreme Grab.

Jos jalkalistat vielä maalataan paikan päällä, sujauta listan asennusvaiheessa ohut suojamuoviliuska lattian ja listan väliin, niin siinä on samalla maalaussuoja eikä tarvitse erikseen alkaa teippailemaan lattiaa. Kun maalailut on valmiit leikkaa varovasti mahdollisesti silloittunut maali ja vedä muovi listan alta pois. Toki rajaukset voi tehdä myös lastan kanssa mutta esim. ruiskulla maalailuun tämä muoviliuskatekniikka on tosi bueno.

Tue liimattavat kappaleet esim. jalkalistat liiman kuivumisen ajaksi. Muista tasoittaa ja maalata seinät huolellisesti myös listojen takaa, tyhjiin rotankoloihin on huono liimaa saada kiinnittymään.

Elastisella liimalla pystyy muodostamaan joustavia mutta kestäviä liitoksia jos kappale elelee eri tavoin kuin alusta. Kunnolliseen elastiseen liitokseen tarvittaan 2-3mm paksuudelta liimaa, kova liitos puristetaan nolliin. Vähän sama jos otat kuminauhasta kiinni 50mm etäisyydeltä tai 0mm etäisyydeltä, on joustavuus huomattavasti eri.

Joissain tapauksissa alusta kannattaa myös primeroida parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi. Itselle ei tosin ole muistaakseni kertaakaan tullut primerointitarpeita vastaan, vai olisikohan tullut mutta en koko primerointijutuista ole aiemmin ollut edes tietoinen. Mutta nyt oon ja niin oot sinäkin! Sikan ao liimausoppaassa tarkempia specsejä tästäkin aiheesta.

Vesi- ja liuotinainepohjaiset liimat kovettuvat haihduttamalla joko vettä tai liuotinta. Pieni määrä vedestä tai liuottimesta toki saattaa imeytyä alustaan eli jos ei vesi tai liuotin pääse kunnolla haihtumaan, voi liiman kovettuminen viedä pidempään. Kaikki liimat eivät meinaa kuivua tiiviiden pintojen välissä, monet reaktiiviset liimat tarvii ilmankosteutta kuivuakseen.

Sitten löytyy siis myös reaktiivisia liimoja eli nämä liimat kovettuvat kemiallisesti kun tuubin sisällä olevista A ja B-komponenttisäiliöistä sekoittuvat ainesosat esim. tuubin sekoitinsuuttimessa. On myös yksikomponenttisia mutta reaktiivisia liimoja, kuten polyuretaaniliimat. Tyypillisesti nämä liimat tarvitsevat ilmankosteutta, jolloin ilmassa oleva vesihöyry on ikäänkuin se B-komponentti reaktioille. Myös huokoisissa materiaaleissa voi olla kosteutta, kuten monesti betonissa ja puussa on. Jos esimerkiksi pitäisi hieman kosteaan (mattakosteaan) betoniin liimata jotain, niin silloin oikea tuote on polyuretaaniliima, jolloin betonin kosteus toimii ns. B-osana. Tällöin on tärkeää pursottaa liima voimalla kohtisuoraan pintaan nähden, jotta saavutetaan maksimaalinen tartunta.

Huomaa muuten semmonen juttu, että esim. peiliin ei kaikki liimat sovellu. Tuli kerran kokeiltua jotain mitälie-liimaa ja se jotenkin ”poltti” itsensä peilin takapinnasta läpi ja läikät jäi näkyviin. Onneksi oli oma peili mut kuiteski hieman harmitti.. Sama juttu öljyisten pintojen sekä maaöljytisleitä sisältävien bitumituotteiden kanssa eli tarkkana oikeita liimatuotteita valitessa.

Itselle uutena liimana tuli tänä kesänä vastaan Sikaflex®-112 Crystal Clear eli jos on liimapurseet vaarana jäädä näkyviin kuten tässä matonkorjauksessa, niin silloin tämä näkymätön liima on just paikallaan!

Eri liimaustekniikoita löytyy useampia mm. piste, palko ja rasteri-kiinnitys. Kaksi ekaa tekniikkaa avautui itselle heti, mutta toi rasteri oli ihan uutta tietoa. Alla olevasta Sika liimaoppaasta löytyy erittäin havainnollistavat esimerkit ko liimaustekniikoista.

Kun liimailu on siltä erää nipussa, pursota korkkiin liimaa ja kierrä korkki kii niin saat vähän lisäaikaa kärjen säilymiseen.

Tässä tämä ihan älyttömän hyvä liimausopas:

Kaupallinen yhteistyö Oy Sika Finland Ab.

Kiitos seurasta ja palataan taas seuraavassa Urakoitsijat-blogissa!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.